Pá 23.6.

Poslední den orientation. Odpoledne nás přivítal i šéf šéfů Matthew Prince. Sympatickej, nepřišel mi povýšenej a byl vtipnej. Povídal o firmě, kde si myslí, že Cloudflare stojí a kdo jsou jeho největší konkurenti. Hodně se mluvilo o Amazonu, který před několika lety začal nabízet cloudový služby a dost všechny drtí. Google a Facebook se Amazonu bojí.

Na konec orientation jsme se vyfotili! Přijde mi, že tam vypadám, jak debil. Crypto fotka lepší.

Po práci jsme šli na večeři, ale zrovna byl zápas baseballu, takže všude strašně moc lidí. Nakonec jsme skončili v nějakém baru. Šli jsme já, Matt a Blake. Blake strašně moc mluví.

Zítra směr Londýn, hurá, Evropa!

Čt 22.6.

Dnes se nic zvláštního nestalo. Pár dalších "orientačních" věcí. Už asi popáté nám řekli/napsali, že nemáme nikoho sexuálně obtěžovat. V důsledku se na opačné pohlaví radši vůbec nedívám. Podezřívám tedy Peřinku, že v tom má trochu prsty.

Dneska jsem skončil tak kolem 5 a šel jsem si zaplavat, což bylo super.

Ad konference. Vypadá, že se to opravdu stane a budu přednášet něco trochu o své diplomce. Konference se jmenuje DEF CON a je to asi největší hackerská akce na světě. Bude tam spousta divných lidí :), akademické to moc není. Já nebudu na úplně té hlavní "scéně", ale na menším panelu zaměřeném na soukromí a kryptografii. Co ale znamená "menší" vůbec nevím.

Konference je na konci července a je v Las Vegas. Las Vegas! Bohužel neplatí letenky, tak opravdu doufám, že mi to zaplatí někdo jiný :D. ČVUTu moc nevěřím. Ptal jsem se ale Nicka a říkal, že by to Cloudflare mohl zacvakat. Což je super vzhledem k tomu, že to vlastně s prací nemá nic společného a jsem stážista. Možná bych tedy letěl nejdříve do SF (pro změnu) a až pak na víkend do Vegas. Vegas!

Mimochodem řečníky vybírala šestičlenná porota. Srandovně byl jeden z porotců Nick. Z důvodů "konflitku", ale můj papír nehodnotil, takže žádná tlačenka to není! Tak uvidíme, vypadá to, že mé letní dobrodružství u konce opravdu není.

St 21.6.

Dneska srandovní den. Dopoledne nic zvláštního, dvě přednášky. Oběd na firmu. Odpoledne výlet! Asi je to zvykem, jednou za čas se celý tým zvedne a jde někam ven na výlet. Asi team building.

Nick vymyslel, že se pojedeme podívat na model této části Kalifornie, které se říká Bay Area. Moc jsem nevěděl co od toho očekávat, ale proč ne.

Ještě před odjezdem jsme se vyfotili! Byli s námi i dva zaměstanci (Vlad, Brandan), ale na fotce jsou jen stážisti a Nick. Zleva: Henry, Nick, Watson, Matt, já a Blake. Nick dal fotku také na twitter, takže jsem už i slavný. Fun fact: ty láva lampičky v pozadí jsou zdrojem entropie pro šifrování. To vám někdy vysvětlím.

Model byl takový srandovní. Obrovský (dvě velké mistnosti) a někdy z šedesátých let. V minulosti sloužil ke studiu toků vody.

Poté jsme šli na zmrzlinu. Prostě školní výlet se vším všudy. Všecko to samozřejmě platila firma. Zpátky se jelo trajektem, což mi přišlo dost cool.

Večer mi přišel email, že má diplomka byla přijata na jednu konferenci!! To je ale natolik šílená zpráva, že vám to popíšu až zítra.

Út 20.6.

Už mi trochu dochází síla tohle psát, tak nepočítejte, že to ještě dlouho vydržím :D.

V práci tři přednášky, jedna o chodu firmy, ostatní dvě technické. Pro lidi ze sales musí být docela výzva pochopit co Cloudflare dělá.

K obědu jsme byli v malém bufáči na kuřeti. Výchozí příloha byla wafle, tak jsem si říkal proč by ne. To, že mi na férovku hodí dvě kuřecí prsa (KFC style) a k tomu pocukrovanou vafli, to jsem opravdu nečekal. Vlastně to nakonec bylo docela dobrý, ale stejně je to ujetý.

Dneska jsem se poprvé trochu bavil s Brandnem. Ptal se odkud jsem, tak jsem říkal, že z ČR a poprvé jsem se odvážil položit otázku "tušiš kde to je?". Dostal jsem suverenní odpověď "Somewhere in Africa?". Po krátkém smíchu nastalo zděšení, neboť jsem zjistil, že to myslí vážně. Takže tak. Na druhou stranu ja vím taky prd kde je stát Missouri, ale stejně.

Po 19.6.

Dneska začal orientation týden. To je takový úvod pro nové zaměstnance, děje se obtýden a já zrovna spadl do toho minulého týdne kdy nebyl. Začal jsem tedy "normálně" a tuhle orientaci mám až teď.

Tenhle orientation týden nás dělá cca 15, což je šílený. Znamená to, že Cloudflare nabírá měsíčně kolem 30 lidí. Prostě roste. Ale ono zároveň hodně lidí odchází, prý je to v Silicon Valley běžné.

Začalo se prohlídkou kanceláře. Až teď jsem zjistil, že máme skvělou terásku na střeše a další věci. Také bylo super, že jsme si nováčci hned začali povídat a trochu se poznali. Jen škoda, že jsem tím nezačal minulý týden, protože tehdy by se to hodilo všechno, teď je už něco pasé.

Po obědě jsme měli přednášku z jakých týmů se Cloudflare skládá. Přestože jsme vlastně velmi technická firma, tak je poměr inženýrů a obchodníků stejný. A to nepočítám právníky, účetní, marketing... Celkem asi 350 zaměstnanců, z toho kolem 100 inženýři (kam se počítám).

V mezidobí jsem pracoval a mám ze sebe radost, neboť jsem dodělal jednu část a myslím, že to bylo docela oceněno :). Navíc za týden a den - to není špatné. Ještě to není úplně dotažené, ale myslím, že se pak přesunu k něčemu zajímavějšímu, což je super. Bude více kryptografie (tak trochu) a programovací jazyk (Go), který moc neznám, takže výzva!

Ne 18.6.

Dopoledne jsem relaxoval. Po obědě jsem šel trajdat do města. Konečně jsem pořádně viděl centrum SF. Je vtipné, že přestože je u moře, je místy šíleně kopcovité. A taky pro to známé.

Nejdříve jsem šel po jedné z hlavních ulic, Market street. Dokonce jsem i zalezl do obchoďáku a koupil si něco na sebe :O. Tričko za 7 dolarů, krátký kalhoty za 15. Dobrý, ne?

Pak jsem se svezl historickou tramvajkou, která je pro SF také velmi typická. Vlastní video nemám, ale na youtube toho najdete spoustu, třeba zde.

Některé ulice jsou fakt skoro kolmé. Na další fotce se podívejte na most nebo moře v pozadí pro porovnání.

Dokonce v jedné ulici udělali serpentiny, aby to auta zvládla. Samozřejme se z toho stala atrakce, takže drtivá většina auta co nyní projíždí jsou turisti :).

Klasická ulice:

![](/content/images/2017/06/DSC_0223-1.JPG)

V jedné čtvrti byl festiválek. Všimněte si, že pivo mají lidi pouze v rámci té ohraničené části. V US se nesmí pít na veřejnosti (asi docela striktně), ale když kolem toho uděláte ohrádku, tak najednou jste v pohodě...

Cestu jsem zakončil v bankovní čtvrti (kde jsou jen vysoké budovy, ale nic moc extra) a v China town.

Bolí mě nohy. Dobrou.

So 17.6.

Výlet! Včera jsem v práci zmínil, že se chci podívat do Muir woods (část národního parku, nedaleko za mostem) a Matt, další stážista, zmínil, že by se přidal. Přestože Matt studuje v Michiganu (a původně je z Houstonu), přijel do San Francisca autem. Jen pro představu, z Michigenu do SF je to podle mapy cca 3x tolik co trasa Praha - Londýn.

Když jsme se v 11 potkali u jeho káry, Matt zmínil, že můžeme klidně změnit plán a jet někam trochu dál. Dvě až tři hodiny na jih je prý oblast Big Sur, kde to je super hezký. Neboť mi to bylo dost jedno a nebránil jsem se vyjet dále z města, byl jsem pro.

V autě jsme hodně pokecali, což bylo super. Matt dělá PhD a věnuje se, mimo jiné, volbám, resp. jak je zabezpečit. V US některé státy používají počítače a dost se spekuluje o tom, že to je průšvih. Tady se můžete podívat, jak o tom mluví v televizi.

Po cestě jsme si dali oběd v In and Out - takový lepší mekáč a dorazili na místo.

Tahle je prý kýč, tak snad vás neurazí:

Pak jsme dojeli ještě kousek dál do Pfeiffer Big Sur State Park. Takový hezký lesík :). Vyšlápli jsme si asi 3 kilásky do kopce na vyhlídku. Vyhlídka nebyla špatná, ale možná jsme za tolik námahy čekali trochu víc. Ale nestěžuji si:

Během této túry jsem solidně dojel své skvělé boty. Na následující fotce jsou již "opravené" páskou, která ale byla až v autě. Takže jsem dolů šel v polorozpadlých, částečně držených nějakým kabelem co jsem našel. Maminka by ze mě měla radost.

Večer jsme si dali papu v místním podniku, jídlo moc dobrý. Výjimečně jsem zval já, jakože za benzín.

Na závěr jsme se po cestě zastavili na západ slunce. Aby se neřeklo.

Pá 16.6.

Dnes jsem se ráno 15 minut snažil vyhodit odpadky. Naštěstí jsem tušil (asi z kvalitních sitcomů americké výroby), že amící ve větších bytových komplexech hážou odpadky do takové roury, která vede dolů. Jen jsem nejdříve hledal tu místnost a pak se snažil zjistit, jak otevřít onen poklop. Ale jinak je to vlastně velmi důmyslně vymyšlené.

V práci jsem docela i něco udělal. Oběd jsem si zaplatil!!!

Každý pátek je v 16:30 tzv. BEER meeting. Je to vlastně interní setkání celý firmy. Je zvykem, že na začátku se představí nováčci ve firmě (což jsem i já) a mají říct nějaký "fun fact". Naštěstí mi to kolegové řekli předem, ale stejně jsem z toho byl nervní půl týdne. Nakonec Miřinka Peřinka vymyslela ať řeknu, že slovo "robot" pochází od Čapka. Myslím, že to proběhlo docela v pohodě. Po fun faktech byly dvě krátké přednášky co je nového ve firmě. Asi je to docela fajn, že se člověk dozví co se tak děje ve firmě.

Večer jsem si šel zaběhat podél pobřeží, ale na druhou stranu. Moc jsem neměl co fotit, tak tady máte dálnici:

Čt 15.6.

Dneska jsem dopoledne měl další dvě přednášky. První ohledně architektury Cloudflare, která byla super a pak o tom, jak psát bezpečný kód, která byla hrozná. Vzhledem k tomu, že jsme na té přednášce všichni byli na stáži v crypto teamu, jsem si docela jistý, že jsme toho věděli víc než on.

Oběd jsem pro změnu neplatil. Byli jsme s kolegami v burgrárně. Dal jsem si klasický cheese burger s chedarem a bylo to dost fajn. Myslím, že za 15 dolarů, ale kluci z týmu řekli, že nás zvou, neboť jsme stážisti :D. Byli jsme tam tři stážisti a dva regulární zaměstnanci.

Večer jsem se konečně dostal do bázenu, který je k dispozici v rámci budovy kde bydlím. Venkovní, vyhřívaný. Ono je tu přeci jenom docela chladněji, teploty přes den něco trochu přes 20, ale víc moc ne.

Bázen je ve čtvrtém patře. Říkaji tomu club room a je tu ještě posilovna, televize, gril. Not bad.

St 14.6.

Dneska jsem začal den snídaní v kanclu. V přízemí jsou zadarmiko cereálie, jogurty, kafe atd. Také tu jsou lednice plné všech možnejch plechovek, limonád atd. Během dne jsem pak měl "Engineering Bootcamp". Celkem čtyři přednášky, které nás měly uvést do děje. První byla dost bídná, ale ostatní byly lepší a obecně to smysl mělo.

Každou středu jsou obědy na firmu. Dneska něco Korejského a bylo to moc dobrý (Miriam závidí).

Večer bylo v kanclu představení nového produktu, který Cloudflare začal nabízet. Byl tady tedy "meetup", což typicky znamená, že firma zajistí jídlo a pití a přijít může kdokoliv. Pak se udělá krátká přednáška a zbytek se prokecá. Byl jsem tam jen krátce (obecně tam z firmy bylo minimum lidí), chvíli si poslechl, na Čecháčka jsem se opět najedl a po 7 šel domů.

Večer se budu flákat. Dnešní záznam je pouze o tom, kde jsem se najedl :D. Z dnešního dne nemám fotku, tak náhodná fotka SF z pondělí:


Út 13.6.

Furt se nějak divně budim. Probuzím se mezi 5 až 7, posun času je fakt opruz. Vždycky jsem se smál, jak lidi, co hodně cestujou furt melou o jet lagu, ale ono to fakt není úplně sranda se srovnat.

Do kanclu jsem ale stejně došel až tak v 9. ITáci v SF evidentně začínají práci podobně jako v Praze, protože v 9 tam skoro nikdo stále není :D. Myslím, že pracovní doba je většinou mezi 9-17, nebo spíše 10-18. Po šestý už je minimálně lidí, což mě mile překvapilo.

Technická chvilka: dopoledne jsem snažil zprovoznit VPNku, která mi nešla ani včera. Po poledni konečně vyřešeno. Pak jsem celý odpoledne se neúspěšně snažil rozjet WWW stack, do kterého bych si měl zkusit udělat jednu mini změnu. Vagrant, v něm docker, v něm asi PHP, postgres a další. To se ještě uvidí. Zítra mám pár přednášek, které by mě měly trochu uvést do děje, tak uvidíme...

Večer jsem se potkal s Vojtou, který shodou náhod dělá také v Cloudflare a studoval Bc na ČVUT. Znali jsme trochu přes internety, ale osobně až teď. Šli jsme se najíst a pak na baseball. Vojta říkal, že je baseball nuda. Byla to nuda, ale staďák je super:


Po 12.6.

První den v práci :O. Nejdříve jsem byl usazen do lobby a čekal jsem na někoho z HR. Přišla Sylvia a odnesla mě rovnou do sklepa, kde sedí IT. Tam jsem dostal počítač a rovnou jsme ho nastavovali.

Poté si pro mě přišel Nick, crypto bůh (fakt) a můj vedoucí, který se mnou dělal telefonický interview. Rovnou mě pozval na oběd, což bylo super. Nickovi je skvěle rozumět, což je asi tím, že pochazí z Kanady. Amíci, když fakt melou, tak mám problém.

Po obědě jsme si sedli ještě s dalším stážistou a povídali si o tom co cca budu dělat. Snad jsem chápal. Pak jsem řešil byrokracii a nastavoval jsem si komp.

Ke konci mě ostatní pozvali, že večer se schází crypto lidi někde v místním baru, a že se můžu přidat. Vůbec se mi nechtělo, protože jsem toho už měl plný kecky, ale někdy v 9 jsem se tam dobelhal. Po cestě jsem se asi 2x ztratil (a jednou jel busem na druhou stranu), takže docela úspěch, že jsem vůbec někam dojel. Nicméně kluci už končili, takže jsem si dal jedno pivo v plechovce za 6 dolarů, řekl dohromady tak tři slova a zase jsem jel domů.

Večer se také hrálo finále NBA, kde mělo SF zastoupení. Vyhrálo, takže lidi pak hojně slavili v ulících:


Ne 11.6.

Ráno jsem trochu googlil co dělat a nakonec jsem došel k názoru, že bych si mohl půjčit kolo. Za 25 dolarů jsem ho měl od desíti do šesti a projel jsem slušnou část SF.

Obkroužil jsem témeř celé pobřeží. SF je sice slušně kopcovité, ale po pobřeží to jde hladce a pár kopců jsem dal. Dávám fotky, asi to nemá smysl moc komentovat.

Na další fotce je Golden State Park, kterým normálně projíždí auta, ale v neděli byla nějaká akce, že jsou odkloněna. Takže super:

Večer jsem se už jen psychicky připravoval na svůj první den!


So 10.6.

Má spanilá jízda začíná letem do Toronta, kde jsem přestupoval na let do San Francisca. Letadlo bylo starší, ale hlavně poloprázdný, což bylo super, přesedl jsem si a měl spoustu místa.

V Torontu je celá "sekce" (je to menší než terminál), odkud se lítá do států a kontrola pasů a dokladů probíhá ještě předtím než vás tam vůbec pustí. Protože jsem měl ESTA registraci, strčil jsem svůj pas do jednoho z automatů a vytiskl se mi papírek. Papírek měl mé údaje, fotku a byl celý přeškrtnutý. To mě úplně nepotěšilo, bylo mi jasné, že budu muset vysvětlovat, že nejsem terorista.

Proběhlo to ale v pohodě. Týpek mě znovu vyfotil (když mě fotil stroj, koukal jsem někam do háje), vzal mi otisky (takže v USA je má kariéra zločince v hajzlu), zeptal se proč mířím do států a dal razítko.

Po letišti jsem se zlehka prošel a zaujal mě bar, kde na každém místě byl ipad, na kterém si každý objednal co chtěl a rovnou i zaplatil na terminálu vedle. Jako ono to dost možná je i někde v Praze, ale stejně mi to přišlo cool. Tak jsem si dal jedno Kanadský, překvapivě to nebylo úplně špatný.

Další let do SF taky v pohodě, většinu jsem prospal. Nebylo teda jídlo, což na pětihodinový let nic moc. Výhoda té kontroly dokladů v Torontu je, že jsem po vystoupení z letadla už nic takového neřešil.

Dokonce mi doletělo i zavazadlo, takže jsem byl celý připravený se dovalit na ubytování. Hned jsem chytnul vlak/metro. Instrukce byly dorazit do kanceláře, kde mi vrátný předá klíče od firemního bytu, který je hned vedle a kde budu pobývat dalších 14 dnů.

Když jsem někdy v 9 večer místního času (u nás tak 6 ráno, takže přesně po 24 hodinách co jsem vstával) konečně dorazil, trochu jsem si uchechtl, neboť je ten byt fakt super. V SF jsou šíleně drahé byty a pak tu kluk z Žižkova bydlí v takovýmhle bejváku. Bydlení (i letenky) mám hrazený firmou.

Fotky jsou z rána, večer už na to nebyla síla. Hajzlíky, ségra, vyfocené nemám, ale můžu na vyžádání dodat.

![](/content/images/2017/06/DSC_0014-1.JPG)

Na závěr dne jsem si dal sprchu v jedné z mé dvou koupelen a šel spát.